Toldboden Porselensmuseum – Porsgrunnsmuseene

Toldboden Porselensmuseum inviterer inn i en verden av håndverk og historie, dekorer og modeller. Da er belysningen essensiell.

Utfordring

Vi måtte få jevnt lys på alle produktene i utstillingsmontrene. Noen av disse montrene hadde glasshyller og/eller 3 til 4 glassvegger, noen hadde faste trehyller og/eller bare fasaden i glass. Det var derfor ikke mulig å lage en standard løsning til alle montrene som skulle framheve produktene samtidig med at lyskilden i seg selv ikke skulle synes. I tillegg skulle alle montrene være individuelt dimbare, slik at museet kunne sette stemninger for å fremheve noen montre til fordel for andre.

Løsning

Dette løste vi med å bruke forskjellige typer profiler (LED strips legges i profiler) avhengig av hvor vi hadde tilgang til å få plassert disse på en måte som gjorde at de ikke syns men lyste opp produktene i montrene best mulig. Vi brukte også strips med opp til 300 led/meter for at lyspunktene ikke skulle synes, men at lyset som kom ut fra profilene skulle komme fra en jevn lysflate. I tillegg til å gi fint lys, minimaliseres også skyggevirkninger i belysningen. Vi utstyrte hver monter med sin egen LED driver og trådløs dimmer. Hvert rom har da en trådløs dimmebryter pr monter, i tillegg til at det er en master bryter for hver etasje i museet.

Utviklingen av løsningene her er gjort i tett samarbeid med muséet ved Haavard Gjestland.

Siste referanser

Privat garderobe

En privatbolig hvor det var lagt mye vekt på pen arkitektonisk utforming trengte en tilsvarende lysløsning.

Les mer »